За всички, които искат роботизирана прахосмукачка със самопочистваща се станция. Roborock създаде нискобюджетния Q Revo – модел от среден клас на достъпна цена. Как инженерите на Roborock са постигнали това? На първо място, те използват различни материали и дизайн, за да създадат продукт на два пъти по-ниска цена, в сравнение с роботи със сходни функции. Зареждащата станция на Q Revo е по-висока, но естетически лесно ще намери място в дома ви. Друга причина за ниската цена е замяната на RGB камерата със сензори, които картографират контурите на помещенията и мебелите с помощта на светлината. Ето защо при първото стартиране всички стаи в дома ви трябва да са добре осветени, така че да се създаде по-точна карта. Самата карта е двуизмерна и триизмерна. Паметта на робота има капацитет за пет различна етажа, в случай че живеете в многофамилна къща или имате вила, която също почиствате с роботизирана прахосмукачка.

Как работи?

Въпреки че е нискобюджетен, Q Revo се отличава от предходните модели с подобрения в определени области. Този модел няма нито статичен, нито вибриращ пад, а два ротационни. Първите ротационни мопове бяха монтирани на малките роботи за почистване на прозорци, при все че те не се движат по едно и също време, докато тези на Roborock Q Revo се въртят едновременно, със скорост 200 оборота в минута (с 20 оборота по-бързо от DEEBOT X1). Силата на вакуумиране също е висока за робот от среден клас, като обичайно варира между 3000 и 4000Pa. Q Revo обаче изненадва със своите 5,500Pa, които работят в комбинация с изцяло гумирана основна четка и странична, издължена четка. Силата на засмукване се регулира или през приложението за телефон, или автоматично – когато роботът засече килим или друг вид текстилна настилка. И докато вакуумирането става по-интензивно, моповете спират и се повдигат на 7 мм височина. Това е с 2 мм по-високо от всички предходни модели, независимо дали са с вибриращ или статичен пад.

 

След като разопаковате Q Revo, е нужно да намерите подходящо място за докинг станцията. Обичайно това място трябва да е в близост до контакт. Избирайте мъдро – не е препоръчително да местите докинг станцията, тъй като в алгоритъма на робота влиза и нейното местоположение. Ако се наложи да смените мястото, изтрийте създадената карта и оставете Q Revo да картографира дома ви отначало, за да оптимизира алгоритмите си за почистване. Приложението за телефон на Roborock е едно от най-подробните, предлагайки ви огромно разнообразие от възможности за почистване, включително гласов контрол.

Докинг станция

Самата докинг станция се състои от три разделения. В „хангара“ е мястото на робота. Там той се зарежда. Приложението за телефон ви позволява да изберете времето за зареждане, като е препоръчително това да се случва през нощта, за да спестите от нощната тарифа. През това време станцията ще има грижата да изпразни контейнера за прах и да прехвърли мръсотията на горното ниво, където е разположена торбичката за прах. При средно замърсяване тя събира прах в продължение на седем седмици (според производителя), преди да се наложи да я смените. Вместимостта на торбичката е 2,7 литра.

Самопочистване

След края на всеки цикъл станцията почиства моповете от насъбралата се мръсотия и ги подсушава с топла въздушна струя (45С). През приложението за телефон можете да изберете колко дълго да се сушат моповете, така че да елиминирате всяка вероятност от развитието на бактерии, поява на мухъл и лоши миризми. Мръсната вода от миенето на моповете са събира в горния ляв контейнер, докато чистата вода, с която се зарежда резервоара на робота, се намира отдясно. Вместимостта на големия контейнер е цели пет литра – с литър и половина повече от предходни версии на смарт станцията. Количеството вода, необходимо на станцията да почиства моповете и да зарежда робота, също е предвидено за седем седмици напред. Това означава, че Q Revo работи абсолютно автономно почти два месеца, преди да изисква вашата намеса.