Роботи за почистване на басейни

 

Имаме почистващи роботи за пода и прозорците – време е за робот, почистващ басейни. Независимо от формата, правоъгълни или кръгли (овални), нито пък от материала – бетон или PVC, почистващият робот за басейни ще се справи с всяка повърхност, стига стените да са стабилни и издръжливи.

 

Роботите за басейни са много сходни на добре познатите Ви модели за дома, с изключение на това, че работят под вода и са постоянно включени към захранването. Цикълът на почистване при всеки модел е различен, но обикновено не продължава повече от два часа.


Видео за начин на работа 


 

Алгоритмът е два типа – хаотичен (при по-ранните и по-евтините модели) и целенасочен, като по-високият клас роботи разполага със сензори, засичащи мръсотията. Роботът за басейни е предназначен не само за пода, но и за стените, включително за стълбите, като най-усъвършенстваните модели имат и технология против хлъзгане и втора, допълнителна четка.

 

Етапите на почистване са два – при единия работят гумените четки, които отделят наслоената мръсотия, водорасли и прочие замърсявания, докато при другия водата се филтрира (количеството зависи от мощността на мотора и капацитета). Някои модели имат по един филтър, докато други разполагат с три – за едри, средни и екстра фини частици. Филтрите се почистват лесно и приличат на малки кошници.

 

Стартирането на робота за басейни се случва като застанете до ръба и го пуснете внимателно. Не го дръжте за кабела нито тогава, нито когато дойде време да го изкарате. Роботът почиства сам и се изключва, след като времето му за работа приключи. Благодарение на технологията си против заплитане, няма да се притеснявате, че кабелът ще се завърже на възел (обновените модели имат дори малка шамандура, която да го държи изправен).

 

Роботите за басейни са тежки 5-8 кг, като всеки модел е предназначен за различни по площ басейни. Почистват както солена, така и вода с хлор, като солта не бива да е повече от 0,5%, а хлорът – 4ppm. Дължината на кабела е 10-15 м.


Такива примери за роботи са : 

Dolphin PoolBot PB35 - Робот за почистване на басейни