Както всеки уред, прахосмукачките роботи с течение на времето изискват определени консумативи. В статията ще отбележим най-важният от тях, който потребителят трябва да закупи, за да може устройството да работи безпроблемно. Подходящи консумативи можете да намерите на нашия сайт : Консумативи за роботи


Но какво представлява прахосмукачката робот?

Това  е машина, която функционира автоматично и може да се адаптира към промените в околната среда. Въпреки че думата „робот“ е използвана за първи път в пиесата на чешкия писател Карл Чапек от 1921 г. R.U.R. или Rossum's Universal Robots („Универсалните роботи на Росум“), човек ползва машини, които работят без човешко ръководство още от времето на фараоните. Основен елемент от научната фантастика, роботите във всичките си модификации се превръщат са все по-важен сегмент от нашето общество. Те могат да  изпълняват много задачи, които са твърде опасни или досадни за хората. Една от тях е свързана с почистването на под, стъкла и огледални повърхности.HEPA филтър – защо на този консуматив трябва да се обърне специално внимание?

В интернет могат да се срещнат различни мнения за това колко често и кога трябва да се сменя HEPA филтъра на прахосмукачката робот. Когато става въпрос за честотата на смяна на HEPA филтрите, трябва човек да е запознат предварително с ролята му в процеса на работа.

Всъщност, колко дълго издържат HEPA филтрите на прахосмукачките роботи? Ще се опитаме да отговорим колкото се може по-точно на този сложен по-долу. Важно е и всеки потребител да знае кога му предстои смяна на HEPA филтъра.Консуматив за прахосмукачки роботи - HEPA филтър – време е за смяна.

HEPA филтрите в прахосмукачките роботи трябва да се преглеждат два пъти седмично за всякакви предизвикателства. Това е така, защото същите се използват непрекъснато. Производителите на роботи прахосмукачки  препоръчват да се извършва смяна на филтъра два пъти годишно, за да се осигури продължителна работа на прахосмукачката. Но има и някои уточнения.

HEPA филтрите в жилищни условия обикновено издържат по-дълго, отколкото в търговски обекти, което е нормално по простата причина, че там има повече замърсявания. .Наистина в домашни условия е малко вероятно да се натрупа много прах за една година. По тази причина могат да се подменят тези филтри поне веднъж на три години за максимална филтрация. Но, все пак, всичко зависи от степента на замърсяване на дома.Признаци, че трябва да се сложи нов HEPA филтър.

Въпреки че няма определени правила за това кога да се сложат нови HEPA филтри, има признаци, че нещо не е съвсем наред при работата на прахосмукачката робот. Тези признаци включват:

·       Неприятна миризма на мухъл

Това е знак, че има огромен проблем с HEPA филтъра на прахосмукачката робот. Повечето хора наистина усещат тази миризма, когато пускат прахосмукачката си. В такива случаи нужна е смяна на този изключително важен консуматив за прахосмукачки роботи.   Наистина HEPA филтърът е основната причина за появата на миризми. И не бива да се чака - възможно най-скоро трябва да бъде закупен консуматива съобразно модела на робота прахосмукачка.

·       Силно замърсяване

Силно замърсеният филтър е очевидна причина да бъде сменен незабавно. Защо? Замърсените HEPA филтри не осигуряват адекватна защита срещу опасни замърсители във въздуха.

·       Неправилно функциониране

Ако някои функции  на  робота за почистване отнемат много време, за да се включат, тогава може да се наложи спешна подмяна на филтъра.

Ако прахосмукачката робот в процеса на работа започне да  издава по-силни звуци от обикновено, то това може да означава, че HEPA филтрите трябва да бъдат подменени възможно най-скоро.

·       Пристъпи на алергия

Пристъпите на алергия сред хората в домакинството също са признаци, че трябва да се закупи нов HEPA филтър. Хората с алергии са изключително чувствителни към лошото качество на въздуха и могат да оценят бързо подмяната  на стария с нов въздушен филтър.


Вместо заключение.

Помислете за смяна на филтрите на своята прахосмукачка робот, ако е изминала повече от година и не си спомняте някога да сте правили точно това. Дайте глътка въздух на своя уред с този важен консуматив.